OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

RV frykter at de svakeste i samfunnet fratas stemmeretten

- Bergen RV har i dag skrevet et brev til valgstyret i Bergen hvor vi krever at Bergen kommune skal sørge for at alle stemmeberettigete som mangler godkjent legitimasjon skal få dette gratis, sier Stine Akre 1. kandidat for RV i Bergen.

I Norge er det kun pass, førekort og bankkort med bilde som er gyldig legitimasjon. Alle disse legitimasjonspapirene koster penger å skaffe seg. Du må enten ha førekort, som mange ikke har og som koster mye penger å ta. Pass som nytt koster 990 kroner. Bankkort med bilde som krever at du har konto med penger i bank, og vanligvis belastes med et årlig gebyr på flere hundre kroner.

- I løpet av valgkampen har RV fått flere fortvilte henvendelse fra folk som ikke har gyldig legitimasjon og dermed frykter at de ikke vil få stemme ved årets lokalvalg, sier Stine Akre
- Det kan vel ikke være departementets mening at folk skal fratas stemmeretten dersom de ikke har råd, mulighet eller tid til å kunne få legitimasjon.

- RV tror dette rammer mange flere enn det en tror i utgangspunktet. Mange har verken førekort fordi de ikke kjører bil, pass fordi de ikke reiser til utlandet eller bilde på bankkortet sitt fordi de har konto i for eksempel Skandiabanken, sier Stine Akre.

- Samfunnet har allerede fratatt mange svake grupper verdigheten ved ikke å gi den hjelp og støtte som de har krav på. Stemmeretten bør de få beholde, denne demokratiske rettigheten er en menneskerett, sier Akre.

- En kopi av brevet er sendt til kommunalminister Åslaug Haga med oppfordring om at hun tar grep om at ingen mister stemmeretten sin på grunn av at de ikke har godkjent legitimasjon, avslutter Akre.

Pressemelding fra Rød Valgallianse i Bergen 23. august 2007